Spökboll

Den klassiska leken Spökboll är en av de mest populära lekarna inom skolidrotten. Leken förbereds genom att dela in gruppen i två olika lag. Därefter sätts spelplanen upp. Det vanliga är att spelplanen avgränsas på mitten med till exempel två idrottsbänkar. Planen avgränsas också i bredd och längd. Därefter ställer sig de båda lagen på varsin planhalva. Varje lag utser en person som är “spöke”. “Spöket” ställer sig bakom den bänk som utgör den bakre avgränsningen av motståndarlagets planhalva. Därefter går leken ut på att de båda lagen ska försöka pricka ut motståndarna med mjuka bollar. Även “spöket” får vara med och försöka pricka motståndare. Händer och huvud är vanligen fria områden, och man kan därför inte bli träffad på dessa ställen. För att en träff ska räknas måste det vara en direktträff, bollen får alltså inte ha studsat på golvet eller på en annan deltagares hand eller huvud innan den träffar.

När en person har träffats får den gå och ställa sig tillsammans med “spöket”. När så många spelare har prickats ut att det bara återstår två spelare i det egna laget, får “spöket” gå ut, och kan då också bli prickad. Det lag som lyckas pricka ut alla motståndarnas spelare är det lag som vinner.

Det finns också ytterligare regler som ibland används. Om en spelare tar lyra, det vill säga fångar bollen med händerna utan att bollen har studsat på marken eller någonting annat innan, blir den person som kastade bollen prickad. Denna regel gäller inte för spöken. En annan regel är att man, när man håller i bollen, inte får gå några steg, alternativt att man bara får gå tre steg. Man kan också sätta upp en plint i mitten av planen för att göra det lite svårare att pricka ut spelare. En regel som ibland används för att göra spelet lite längre är att om ett spöke skulle lyckas pricka ut en motståndare, alternativt fånga en lyra, återuppstår spöket och får återigen delta i spelet, samtidigt som motståndaren åker ut. Spökboll kan spelas tills det ena laget har lyckats pricka ut samtliga motståndare, eller så kan man i förväg bestämma en satt speltid, och det lag som har flest spelare kvar när tiden är slut har vunnit.

Oftast börjar spelet med att man bara använder en boll, men allt eftersom att spelet fortgår kan man kasta in fler och fler bollar. Detta gör att spelet blir ännu lite svårare, och att spelarna måste jobba hårdare för att inte bli prickade. I Dodgeball använder man oftast flera bollar, det vanligaste är att man använder sex bollar.

Spökboll spelas även i andra länder. I USA kallas motsvarigheten för “Dodgeball” och är en mycket populär lek i skolorna. Det arrangeras även tävlingar och turneringar i Dodgeball, och det finns professionella spelare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *