OS i Salt Lake City

År 2002 hölls vinter-OS i Salt Lake City i USA. Men innan detta Olympiska spel kunde äga rum var det en lång väg kantad av oklarheter i processen då staden valdes till värd av mästerskapet. När det uppklarades att Salt Lake City inte hade vunnit omröstningen med helt justa metoder, var det flera medlemmar i internationella olympiska kommittén som valde att avgå självmant eller som uteslöts.

Detta ledde också till att IOK valde att göra en stor omorganisering, där man i grunden gjorde om ansökningsprocessen. De olika ledamöterna fick nu inte längre besöka de städer som ansökt om att arrangera OS, utan besluten skulle nu istället fattas på grund av olika rapporter och frågeformulär.

Bara ett år innan de Olympiska spelen skulle äga rum utfördes ett terrorattentat i New York. Den 11:e september kraschades två passagerarflygplan i de båda tvillingtornen World Trade Center på Manhattan. Detta gjorde att säkerheten inför arrangemanget utvärderades och uppgraderades.

Till slut kunde spelen invigas, och tävlingarna börja. Sverige åkte hem från Salt Lake City med fem bronsmedaljer och två silver, bärgade av Anja Pärson, Richard Richardsson, damlaget i ishockey, Per Elofsson och Magdalena Forsberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *