Friidrotts VM

År 2019 hölls friidrotts-VM i Doha i Qatar. Det är ett mästerskap som för alltid kommer att bli ihågkommet för den rafflande stavhoppsfinalen och Angelica Bengtssons stavbrott, men framför allt för den fruktansvärda värmen.

Sverige fick från detta mästerskap med sig ett guld, ett silver och ett brons. Guldmedaljen lyckades diskuskastaren Daniel Ståhl bärga hem efter en diskusfinal där han inte kastade sina bästa resultat för säsongen, men där det i slutändan ändå räckte till. Detta guld var det första VM-guld Sverige någonsin har tagit i en kastgren. Han gjorde detta efter en säsong där han varit överlägsen världsetta, men det är en sak att kasta längst innan ett mästerskap, och en helt annan sak att göra det på ett mästerskap. I diskus har man sex kast på sig att försöka nå så långt som möjligt. I sitt tredje kast fick Daniel Ståhl iväg diskusen 67,59 meter, vilket också blev segerresultatet.

När guldmedaljen var klar firade Ståhl genom att ta en svensk flagga, sjunga “VM-guld, VM-guld” och springa runt och hoppa över häckar. Den glädjen gick inte att ta miste på, och måste ha känts extra skönt efter att han två år tidigare missat VM-guldet med två centimeters marginal.

Sveriges silvermedalj bärgades av Armand Duplantis i stavhopp. Endast 19 år gammal var han redan Europamästare sedan året innan. Tävlingen blev en rafflande duell mellan Duplantis och Sam Kendricks från USA. Efter höjden 5.80 var det bara Duplantis, Kendricks och polacken Piotr Lisek kvar i tävlingen. Nu skulle slaget om medaljerna avgöras. På 5.87 klarade alla tre, även om Kendricks behövde alla sina tre försök. På nästa höjd, 5,92, var det ombytta roller. Kendricks tog i första försöket, medan Armand Duplantis och Lisek rev sina två första försök. Polacken valde att spara sitt sista hopp till nästa höjd, medan Duplantis böt stav och i sista försöket lyckades klara höjden.

Polacken rev sedan sitt försök på 5.97 och var ute ur tävlingen. Nu inleddes en rafflande duell mellan Duplantis och Kendricks. Båda deltagarna rev sina två första försök, men klarade i sista. Men eftersom att Kendricks hade klarat 5,92 i första försöket hade han ledningen i tävlingen. Nästa höjd var 6,02. Detta var lite för högt för dem båda, och därigenom vann Kendricks guldmedaljen.

Sveriges bronsmedalj togs hem av gångaren Perseus Karlström som gick 20 kilometer. Detta var Sveriges första medalj i gång någonsin. På grund av värmen hölls loppet under natten, och Perseus beskrev i en intervju dagen innan loppet som den längsta dagen i sitt liv, att bara gå och vänta på att loppet skulle starta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *