Mångkamp

Mångkamp är en gren inom friidrotten där deltagarna tävlar i ett antal olika grenar. För varje gren får man poäng efter en satt poängskala, och den tävlande som har flest poäng i när tävlingen är slut har vunnit.

I de större tävlingarna utomhus, som till exempel världsmästerskapen och de olympiska spelen, tävlar damerna i sjukamp och herrarna i tiokamp. Tävlingen sträcker sig över flera dagar, och för damerna inleds den första dagen av sjukampen med 110 meter häck, fortsätter med höjdhopp, kula och 200 meter. Dagen efter fortsätter tävlingen med längdhopp och spjut, innan tävlingen avslutas med ett lopp över 800 meter.

Herrarnas tiokamp är ett riktigt kraftprov och består av 100 meter löpning, längdhopp, kulstötning, höjdhopp, löpning 400 meter, 110 meter häck, diskus, stavhopp, spjutkastning och löpning 1500 meter.

Utöver tiokamp och sjukamp tävlas det även på mindre tävlingar i till exempel femkamp för damerna och sjukamp för herrarna. Herrarnas sjukamp ser dock lite annorlunda ut en den damerna tävlar i löpning 60 meter, längdhopp, kulstötning, höjdhopp, 60 meter häck, stavhopp och 1000 meter. Anledningen till att man tävlar i dessa grenar är att herrarnas sjukamp ofta äger rum inomhus, och vissa grenar, såsom till exempel diskus, får inte plats inomhus.

Den mest kända svenska mångkamparen är Carolina Klüft som slog igenom stort när hon år 2000 tog junior VM guld i sjukamp, bara 17 år gammal. Efter det har hon radat upp medaljer i stora mästerskap, och när hon var 22 år gammal blev hon den yngsta någonsin att ta samtliga stora guldmedaljer, det vill säga EM-guld inomhus och utomhus, VM-guld inomhus och utomhus och OS-guld. Under åren 2002 till 2007 dominerade hon damernas sjukamp, och har sammanlagt tagit ett OS-guld, två VM-guld och två EM-guld. Dessutom har hon ett antal medaljer i femkamp från inomhusmästerskap.

Carolina Klüft föddes år 1983 i närheten av Borås. Hennes pappa Johnny är gammal allvensk fotbollsspelare, och hennes mamma var längdhoppare i landslaget, och idrotten fanns redan från början med i Carolinas liv. Hon började tidigt tävla i friidrott, och har alltid hållit på med många grenar. Därför föll det sig naturligt att det var mångkamp hon skull hålla på med.

Att tävla i mångkamp är både en fysisk och en psykisk påfrestning. Tävlingen pågår under större delen av två dagar, och deltagarna befinner sig hela tiden inne på friidrottsarenan. Det är ofta ganska långa väntetider, och vid vissa mästerskap är värmen ett stort problem. Ett exempel på detta är VM år 2019 i Qatar, då temperaturerna låg en bra bit över 30-gradersstrecket nästan dygnet runt. Många landslag försökte komma på kreativa lösningar för att undvika att deltagarna skulle bli uttorkade eller överhettade, men trots detta blev det en riktig påfrestning att tävla under det mästerskapet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *