OS i Aten 2004

De Olympiska sommarspelen i Aten år 2004 blev någonting alldeles extra, både ur svensk synvinkel och internationellt. De olympiska spelen var tillbaka i sin födelsestad, Aten, och de svenska förväntningarna var stora.

En av de mest omtalade och omskrivna personerna under detta OS var Michael Phelps. Michael Phelps tävlade i simning, och var fullständigt överlägsen. Till slut åkte han hem med förkrossande åtta medaljer, varav sex var guld. De flesta simmare deltar inte ens i åtta lopp under ett OS.

Även maratonloppet blev någonting alldeles extra. För det första sprangs det från Maraton till Aten, vilket enligt sägnen är just den sträcka som soldaten Feidippides sprang år 490 före Kristus. Han sprang denna sträcka om 42 kilometer för att föra fram budskapet att grekerna hade segrat över perserna. Efter tre fjärdedelar av loppet, med bara en mil kvar, ledde den brasilianske löparen Vanderlei de Lima loppet och verkade vara på väg mot segern. Men då blev han överfallen av den fanatiske irländske prästen Conelius Horan och utdragen i publiken. De Lima lyckades visserligen slita sig loss efter några sekunder, men detta räckte för att han skull tappa guldmedaljen och komma i mål på en tredjeplats istället.

För Sveriges del blev detta Olympiska spel framför allt friidrottens OS. Sverige lyckades ta hem hela fyra guldmedaljer i detta OS, varav tre kom i friidrott. Christian Olsson hoppade hem guldmedaljen tresteg då han satte nytt svenskt rekord och hoppade 17,79 meter. Stefan Holm tog hem guldet i höjdhopp, efter en fruktansvärt nervpirrande finalhoppning. Carolina Klüft tog hem guldet efter att helt utmattad ha gått i mål i det avslutande 800-metersloppet. Hon utklassade allt motstånd och var hela 517 poäng före tvåan i tävlingen.

Det var mycket varmt under tävlingarna i Aten, och till exempel Carolina Klüft var mycket påverkad av värmen, framför allt under den första dagen av tävlingarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *